Sağlık Yaşam

Cilde İyi Gelen Esansiyel Yağlar

Esansiyel yağlar, farklı kültürlerde farklı amaçlarla binlerce yıldır kullanılmakta. Günümüzde esansiyel yağlar aromaterapi, ev temizliği ve doğal güzellik ürünleri gibi pek çok farklı alanda fayda sağlıyor. Bu yazımız ile öz yağlar adı ile de bilinen esansiyel yağların kullanım alanlarını, nasıl üretildiklerini ve cildin için kullanabileceğin çeşitlerini öğrenebilirsin.

Evde uygulayabileceğin güzellik ve sağlık ipuçlarına dair bilgi edinmek istersen aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsin;

Esansiyel Yağ Nedir?

Esansiyel yağlar, bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen kokulu, uçucu ve aromatik bileşiklerdir. Bu bileşikler yüzyıllardır tedavi etmek, tat ve aroma vermek gibi çok çeşitli amaçlarla tıp, parfümeri, kozmetik ve gıda endüstrisi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde bu yağlar sayesinde, birçok zihinsel ve bedensel şikayet için tamamen doğal çözümler sunulabiliyor. Bahsedilen yağlar çok çeşitli sağlık yararları sunmak ve oldukça iyi kokmak ile birlikte, bizi çok iyi hissettirmeyi sağlayacak güce sahiptir. Bugün bilinen yaklaşık 3000 farklı esansiyel yağ bulunmakta ve bunların 300 tanesi ticari olarak elde edilebilmektedir. 

Esansiyel Yağlar Nasıl Üretilir?

Esansiyel yağlar genellikle distilasyon yöntemi ile ya da soğuk sıkım adı verilen mekanik yöntemlerle elde edilir. Uçucu yağ üretiminde en çok kullanılan yöntem olan distilasyon, bir karışımı meydana getiren bileşiklerin uçuculuklarının farklı olmasından yararlanan ayırma işlemidir. Lavanta, biberiye, gül, papatya, adaçayı, kekik gibi bitkilerin yağları bu yöntem ile elde edilir. Bilinen en eski teknik olan soğuk sıkım yöntemi ise, elde edilen yağların süreç boyunca yüksek derecede ısıl işleme maruz kalmamaları ve hammaddeden yağın çıkarılması sırasında çözücü kullanılmaması sebepleri ile sağladığı besleyici değer açısından ön plana çıkmaktadır. Örneğin portakal, greyfurt, limon, mandalina, bergamot gibi narenciye yağları, meyvelere ait kabukların preslenmesi yöntemi ile çıkarılır.

Elde edildiği bitkinin özünü içeren esansiyel yağ, bitkinin yalnızca lezzetini ve kokusunu değil, aynı zamanda şifa verici özünü de bünyesinde barındırır. Bu öz genellikle bitkinin köklerinden, saplarından, yapraklarından, çiçeklerinden ve hatta meyvelerinden toplanır.

Hangi Esansiyel Yağlar Cilde İyi Gelir?

Rahatlatıcı ve iyileştirici özelliğe sahip olan esansiyel yağların bazıları, cilde sürülerek cildin yağı emmesi sayesinde kullanılır. Ancak bu uçucu yağların içerisindeki esans oranı çok yüksek olduğu için bu yağlar, direk cilde uygulama yapılarak kullanılmamaktadır. Uygulama öncesinde sabit yağlar ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Badem yağı, susam yağı, ceviz yağı gibi sabit yağlar sıklıkla bu amaçla kullanılan yağ çeşitleridir.

1.Lavanta Yağı

Cilt sağlığı için en çok kullanılan yağlardan biri lavanta yağıdır. Lavanta yağı, cildi yenileme özelliği ile bilinir ve bu özelliği sayesinde akne problemleri, kırışıklıklar, yanıklar ve yaralar için bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

2.Limon Yağı

Oldukça güçlü bir antioksidan olan limon yağı, C vitamini bakımından çok zengindir. Cilt hücrelerini parçalayan serbest radikallerin oluşumunu önleyerek cildin yaşlanmasını engeller. Yağa limon aroması kazandıran sitral adı verilen kimyasal madde, aynı zamanda kırışıklıkların önlenmesine ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

3.Gül Yağı

Oldukça güzel kokmakla birlikte cilt için birçok fayda sağlayan gül yağı, her cilt tipi için kullanılabilir. Özellikle egzamayı ve cilt kuruluğunu tedavi etmesi ile bilinen gül yağı, erken yaşlanmayı da önler. Sıkılaştırıcı özelliği sayesinde kılcal damar görünümünü azaltır, akne ve yara izlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

4.Çay Ağacı Yağı

Anti-bakteriyel özelliği ile öne çıkan çay ağacı yağının pek çok farklı kullanım alanı mevcuttur. Doğrudan cilde uygulanabilen bu yağ akne ve sivilceler üzerindeki kurutucu etkisi ile bilinir. İltihap sökücü özelliğe sahip olan çay ağacı yağı, aynı zamanda virüs önleyici yapıdadır. Uçuklar, açık yaralar ve kesikler gibi enfeksiyonlara çözüm sağlar.

5.Argan Yağı

Argan yağının üretildiği argan ağacının meyvesi, zeytinyağından üç kat daha fazla E vitamini içermesinin yanı sıra yağ asitleri ve beta-karoten bakımından da oldukça zengindir. Gözenekleri tıkamadığından dolayı yağlı ciltler için de kullanımı uygun olan argan yağı, cildin erken yaşlanmasını önlemek amacı ile kullanılabilir. Aynı zamanda kırışıklıklar, lekeler ile mücadele etmek ve sivilce, su çiçeği kaynaklı izleri ortadan kaldırmak için de kullanılabilir.

6.Papatya Yağı

Papatya yağı da cildi tahriş etmediğinden dolayı cilde doğrudan uygulanabilir. Bu yağ anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir ve bu nedenle özellikle egzama tedavisi için önerilir.

7.Portakal Yağı

Portakal yağı motivasyon arttırıcı, yorgunluk giderici, dengeleyici ve sakinleştirici özelliklere sahip aromaterapi yağlarındandır.  Bu yağın en büyük özelliği ise selülit giderici olmasıdır. Portakal uçucu yağı ile oluşturulacak masaj yağı, selülitli bölgelere uygulanabilir.

 

8.Biberiye Yağı

Saç kepeğini azaltan ve saç derisini iyileştiren biberiye yağı, cilde uygulandığında egzama, akne ve yüz şişkinliklerine de iyi gelir. 

9.Ylang Ylang Yağı

Ylang ylang yağı, hücre büyümesini hızlandırarak yaşlanmanın etkileri ile mücadele eden, yağlı ve sivilce eğilimli ciltleri tedavi etmek için kullanılabilen bir yağdır. Badem yağına birkaç damla ylang ylang yağı eklenmesiyle, yağlı cilt tipine uygun bir nemlendirici elde edilebilir.

10. Kayısı Çekirdeği Yağı

Çok hafif bir yapıda olan ve hızlıca emilen kayısı çekirdeği yağı, sıklıkla kullanılan aromaterapik yağlardan biridir. Kayısı çekirdeği yağı, hem A vitamini hem de doğal yağ asidi olan oleik asit içeren bir yapıya sahiptir. Besleyici ve yumuşatıcı özellikleri ile tüm cilt tiplerine uygundur. 

 

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir